Zamjenik ministra Hasanović na sastancima s predstavnicima MMF-a i Svjetske banke

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović tokom učešća na Proljetnoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) razgovarao je u Washingtonu s čelnicima ovih institucija o projektima koji su u fazi realizacije i budućoj saradnji.

Na sastanku s izvršnim direktorom Svjetske banke Koenom Davidseom,  koji je zadužen za konstituencu u kojoj je i BiH, istaknuto je da je dugogodišnja saradnja rezultirala mnogobrojnim projektima te da je neophodno stvoriti uslove za brže povlačenje odobrenih kreditnih sredstava.

Zamjenik ministra Hasanović tokom ove posjete susreo se i sa potpredsjednicom Svjetske banke za područje Istočne i Centralne Evrope Antonellom Bassani, regionalnom direktoricom za Zapadni Balkan Xiaoqing Yu i direktorom Ureda SB za BiH i Crnu Goru Christopherom Sheldonom.

Ekonomske procjene za BiH bile su teme razgovora na sastancima zamjenika ministra Hasanovića s izvršnim direktorom MMF-a Paulom Hilbersom te šeficom misije MMF-a za BiH Alinom Iancu, zamjenikom upravnog direktora MMF-a Bo Liem i direktorom MMF-a za Evropu Alfredom Kammerom.

„Članovi delegacije Bosne i Hercegovine upoznali su sagovornike s ekonomskim stanjem u našoj zemlji, s posebnim naglaskom na to da je u prošloj godini zabilježen ekonomski rast od oko četiri posto. Procjena za 2023. godinu je jedan posto ekonomskog rasta, što je zadovoljavajući rezultat s obzirom na to kakve su bile prethodne procjene“, naglasio je zamjenik ministra Hasanović.

Dodao je da postoji prostor za snažnije provođenje reformi u BiH i bolju buduću saradnju i sa Svjetskom bankom i MMF-om.

MAJ 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole
Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH
Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole
Obuka iz finansijskog upravljanja i kontrole za zaposlene u Ustavnom sudu BiH Obuka iz finansijskog upravljanja i kontrole za zaposlene u Ustavnom sudu BiH