Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Direktor Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine Mr. Vladimir Stanimirović i njegov zamjenik Nedim Čustović razgovarali su s predstavnicima Instituta internih revizora u BiH o pripremama za primjenu novih međunarodnih standarda interne revizije i o nastavku međusobne saradnje.

Globalni institut internih revizora nove međunarodne standarde interne revizije pod nazivom „Globalni standardi interne revizije“ objavio je 9. januara ove godine, a njihova primjena počinje od 9. januara 2025. godine.

Na sastanku rukovodstva Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH (CHJ MFiT BiH) i predstavnika Instituta internih revizora u BiH (Institut), održanog 23. aprila 2024. godine u Sarajevu, dogovorene su konkretne aktivnosti neophodne za prilagođavanje zakonske regulative u BiH novim standardima interne revizije, o prevođenju novih standarda na jezike u službenoj upotrebi u BiH, te o njihovom štampanju na oba službena pisma.

Predsjednica Instituta internih revizora u BiH Jasmina Spahić i koordinator Komiteta Instituta Alma Delić na sastanku su pojasnile da je prevod Globalnih standarda interne revizije, rađen od Komiteta za standarde, dostavljen na usaglašavanje Globalnom institutu internih revizora, koji će, kao i ostalim nacionalnim institutima, uraditi doradu grafikona na lokalni jezik i pripremiti za zvaničnu objavu na internet stranici Globalnog instituta internih revizora. Spahić i Delić su navele da će Globalni institut internih revizora dostaviti obavještenje o posebnom obliku potrebnom za štampanje Standarda, a Institut internih revizora u BiH će potom dostaviti obavještenje u uslovima štampanja. Na prijedlog direktora CHJ MFiT BiH Mr. Vladimira Stanimirovića na sastanku je usvojen zaključak da se Institut obrati Globalnom institutu internih revizora s dodatnim upitom da li je moguće uraditi pripremu za objavu i štampanje novih standarda i na ćirilici. Ukoliko Globalni institut da odobrenje, usaglašeno je da CHJ MFiT BiH Koordinacionom odboru centralnih jedinica za harmonizaciju u BiH (KO CJH) predloži lektoriranje prevoda i finansiranje te aktivnosti.

Budući da novi standardi interne revizije predviđaju posebne standarde za javni sektor, na sastanku je rečeno da je Globalni institut internih revizora dao mogućnost organiziranja posebnih online događaja kako bi se preko nacionalnih instituta pomoglo prilagođavanje zakonske regulative novim standardima. Istaknuto je da je Institut internih revizora u BiH zainteresiran za organiziranje ovakvog događaja. Direktor CHJ MFiT BiH Mr.Vladimir Staninimirović podržao je ovu incijativu i pojasnio zakonodavnu entitetsku i državnu strukturu. Predložio je da se uputi poziv prema KO CJH, državnim i entitetskim uredima/kancelarijama revizije i odborima za zakonodavstvo. Zaključeno je da će se Institut obratiti Globalnom institutu internih revizora i iskazati zainteresiranost za ovakvim oblikom saradnje, a u saradnji s CHJ MFiT BiH bit će pripremljeno pozivno pismo prema predloženim tijelima i iskoordinirani detaljiu vezi s datumom održavanja sastanka.

Na sastanku je usaglašeno da će na predstojećoj Globalnoj skupštini Globalnog instituta internih revizora u Vašingtonu predstavnici Instituta internih revizora u BiH biti Mr. Vladimir Stanimirović i Nedim Čustović.

MAJ 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole
Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole
Obuka iz finansijskog upravljanja i kontrole za zaposlene u Ustavnom sudu BiH Obuka iz finansijskog upravljanja i kontrole za zaposlene u Ustavnom sudu BiH
Pripreme za primjenu novih Globalnih standarda interne revizije Pripreme za primjenu novih Globalnih standarda interne revizije