Studijska posjeta Nizozemskoj

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U dvodnevnoj studijskoj posjeti Ministarstvu finansija Kraljevine Nizozemske učestvovali su predstavnici iz Bosne i Hercegovine, delegirani iz centralnih harmonizacijskih jedinica svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Posjeta je održana u Hagu, u periodu od 30-31. oktobra 2023. godine, u organizaciji Nacionalne akademije za finansije i ekonomiju, kao dio Programa saradnje s Ministarstvom finansija Nizozemske.

Tokom studijske posjete razgovovaralo se o temama koje su u vezi s finansijskim upravljanjem i kontrolom, upravljanjem rizicima i funkciji/aktivnosti interne revizije u javnom sektoru. Stručne osobe delegirane od strane nizozemskog Ministarstva finansija iz navedenih oblasti održale su niz prezentacija s ciljem razmjene svojih iskustava.

Na samom početku predstavljen je način rada i kapacitet Nacionalne akademije za finansije i ekonomiju, kao i postojeći Program saradnje putem kojeg Ministarstvo finansija Kraljevine Nizozemske osigurava stručnu pomoć širom regiona (pa i u svijetu).

Zatim je predstavljen način planiranja investicionih projekata, i to kroz pojedinačne faze cjelokupnog ciklusa, uz identificiranje niza koraka koji se provode tokom njihove realizacije (od ideje do finalizacije), i to od strane kolega iz Ministarstva ekonomije i klime/Ministarstva poljoprivrede, Odjeljenja za ekonomske poslove u Nizozemskoj.

Na temu upravljanja rizicima naznačena je važnost identifikacije, procjene i kvantifikacije rizika, uz predstavljanje mogućeg modaliteta kojim se postojeći rizici povezuju s potencijalnim finansijskim efektima. Također, u vezi s tim je naglašena i potreba blagovremenog prepoznavanja rizika, uz potrebu uvažavanja i različitosti (zajedno sa stepenom važnosti) pojedinačnih poslovnih procesa (npr. poslovni procesi koji se tiču sigurnosti građana u postojećem okruženju i odbrane usljed turbulencija koje se dešavaju u svijetu danas).

Posljednji blok tokom studijske posjete odnosio se na internu reviziju (reviziju operativnih procesa), a prezentiran od strane kolega iz Centralne vladine revizorske službe (eng. Central Government Audit Service – CGAS), a koji su predstavili svoj način rada i iskustvo u provođenju revizorskih angažmana javnog sektora u Nizozemskoj.

APRIL 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole
Obuka iz finansijskog upravljanja i kontrole za zaposlene u Ustavnom sudu BiH Obuka iz finansijskog upravljanja i kontrole za zaposlene u Ustavnom sudu BiH
Pripreme za primjenu novih Globalnih standarda interne revizije Pripreme za primjenu novih Globalnih standarda interne revizije
Radionica o primjeni PIFC aplikacije u radu interne revizije Radionica o primjeni PIFC aplikacije u radu interne revizije