Razvoj i promocija interne revizije

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Vladimir Stanimirović, direktor Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH i zamjenik direktora ove institucije Nedim Čustović održali su danas sastanak s predstavnicima Akademsko- strukovnog udruženja internih revizora u BiH.

Na sastanku održanom u sjedištu Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH (CHJ MFiT BiH) razgovarano je o nastavku i unapređenju saradnje između CHJ MFiTBiH i Akademsko- strukovnog udruženja internih revizora u BiH (Akademsko Udruženje) a sve s ciljem razvoja i promocije profesije interne revizije.

Direktor CHJ MFiT BiH Vladimir Stanimirović izrazio je očekivanje da će dobra međusobna saradnja biti nastavljena u duhu Memoranduma o saradnji u oblasti certificiranja, obuka i kontinuirane profesionalne edukacije internih revizora u institucijama BiH, koji je ranije ranije zaključen između Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH i Akademskog Udruženja.

Predsjednica Akademskog Udruženja prof. dr. Meliha Bašić, predsjednik Skupštine Akademskog Udruženja prof. dr Željko Šain i sekretar ovog udruženja dr Amra Alagić također su ocijenili da je potreban nastavak saradnje radi zajedničke promocije sveobuhvatne primjene međunarodnih standarda i preporuka za interne revizore, kao i etičke kulture u internoj reviziji.

Na sastanku je naglašeno da će CHJ MFiT BiH, koja je ovlaštena za razvoj, rukovođenje i koordinaciju interne revizije i razvoj finansijskog upravljanja u institucijama BiH, podržavati sva strukovna udruženja internih revizora u BiH koja rade na stručnom unapređenju javne interne finansijske kontrole (PIFC). Posebno je potencirana važnost akademske uloge Akademskog Udruženja, pri Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, da prilikom kreiranja nastavnih planova ima u vidu akademsku značajnost izučavanja finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije.

Predstavnici Akademskog Udruženja predložili su i zajedničku obradu aktuelne teme „ Uloga interne revizije u zelenoj tranziciji“, što su iz CHJ MFiT BiH prihvatili uz prijedlog da se tema proširi na ulogu cjelokupne javne interne finansijske kontrole.

APRIL 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole
Obuka iz finansijskog upravljanja i kontrole za zaposlene u Ustavnom sudu BiH Obuka iz finansijskog upravljanja i kontrole za zaposlene u Ustavnom sudu BiH
Pripreme za primjenu novih Globalnih standarda interne revizije Pripreme za primjenu novih Globalnih standarda interne revizije
Radionica o primjeni PIFC aplikacije u radu interne revizije Radionica o primjeni PIFC aplikacije u radu interne revizije