Ministar Špiric primio odlazeceg i novimenovanog šefa misije MMF-a za BiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik predsjedavajuceg Vijeca ministara BiH i ministar finansija i trezora dr. Nikola Špiric razgovarao je danas sa odlazecim šefom Misije Medunarodnog moneta og fonda (MMF) za BiH Kostasom Hristuom i njegovim nasljednikom Ronom van Rudenom koji ce ubuduce obavljati ovu dužnost. Ministar Špiric zahvalio se Hristou na dosadašnjoj saradnji i zalaganju, a van Rudenu je poželio dobrodošlicu uz ocekivanje da ce se dobra saradanja nastaviti i ubuduce.

rn

Sagovornici su se složili da je neophodno raditi na reformama koje proizlaze iz Pisma namjere sa MMF-om, te da ih treba sprovoditi na svim nivoima vlasti. Istaknuto je da je prvi monitoring Misije MMF-a u vezi sa novim aranžmanom planiran polovinom novembra.

rn

Ministar Špiric informisao je predstavnike MMF-a u vezi sa usvajanjem budžeta institucija BiH za 2013. godinu, te izrazio ocekivanje da ce, po prvi put, biti usvojen do kraja godine jer je nacrt završen na vrijeme i upucen iz Ministarstva finansija i trezora BiH predsjedavajucem Vijeca ministara BiH.

rn

Ministara finansija i trezora BiH podsjetio je da je ranije usvojen Globalni fiskalni okvir za period 2012. - 2015. godina, te da ne bi trebalo biti problema prilikom usvajanja budžeta ukoliko se ne povedu neosnovane politicke rasprave kao što je bilo pocetkom ove godine.

rn

„Ispostavilo se da su neosnovane sve optužbe politicara koji su tvrdili da ce institucije BiH biti ugrožene zbog ušteda i manjeg ovogodišnjeg budžeta jer cemo ovu godinu završiti sa suficitom“, rekao je Špiric.
 
Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc koji, takode, napušta ovu funkciju i odlazi iz BiH a ministar Špiric iskoristio je ovu posjetu da mu se zahvali na saradnji, uspješnom i osobenom nacinu rada koji je dao dobre rezultate.

rn

 

rn

 

rn

 

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Predstavljena analiza stanja finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine Predstavljena analiza stanja finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine
Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole
Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH
Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole