Kredit IBRD-a za Prvo programsko finansiranje za razvojne politike javne potrošnje-120. sjednica VM

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Vijeće ministara BiH utvrdilo je, na danas u Sarajevu održanoj 120. sjednici, Prijedlog osnova za zakljucivanje Sporazuma o kreditu izmedu Bosne i Hercegovine i Medunarodne banke za obnovu i razvoj – Prvo programsko finansiranje za razvojne politike javne potrošnje. Predlagac, Ministarstvo finansija i trezora, dostavit ce Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika predložen je ministar Dragan Vrankić.

Vrijednost kredita Medunarodne banke za obnovu i razvoj je 31.300.000,00 eura, od cega ce Federaciji BiH biti alocirano 60 posto (18.780.000,00 eura), a Republici Srpskoj 40 posto (12.520.000,00 eura). Kredit se daje na 25 godina, ukljucujuci 10 godina grejs perioda i uz povoljnu kamatnu stopu.
rnCiljevi kredita su povecanje socijalne pomoci i smanjenje siromaštva, unapredenje strukture i efikasnosti javne potrošnje, te smanjivanje stopa socijalnih doprinosa na place u privatnom sektoru radi jacanja konkurentnosti privatnog sektora u odnosu na javni sektor. 

rn

Vijece ministara BiH utvrdilo je Prijedlog  osnova za zakljucivanje Sporazuma o finansiranju izmedu Bosne i Hercegovine i Medunarodne asocijacije za razvoj – Prvo programsko finansiranje za razvojne politike javne potrošnje, koji ce Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika predložen je ministar Dragan Vrankic. 
rnSporazumom je definiran kredit Medunarodne asocijacije za razvoj vrijedan 66 miliona americkih dolara, od cega ce 60 posto biti alocirano na Federaciju BiH, a 40 posto na Republiku Srpsku. Kredit se daje pod IDA uslovima koji podrazumijevaju rok otplate od 20 godina, ukljucujuci grejs period od 10 godina.
rnSporazum se zakljucuje s ciljem unapredenja vanjske konkurentnosti privatnog sektora, smanjenja siromaštva i povecanja efikasnosti javne potrošnje.
rnCiljevi kredita su povecanje socijalne pomoci i smanjenje siromaštva, unapredenje strukture i efikasnosti javne potrošnje, te smanjivanje stopa socijalnih doprinosa na place u privatnom sektoru radi jacanja konkurentnosti privatnog sektora u odnosu na javni sektor. 

rn


rnVijece ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donijelo je Odluku o odobravanju 368.000,00 KM iz tekuce rezerve Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i medunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2010. godinu – za finansiranje uspostavljanja i funkcioniranja Centralne harmonizacione jedinice (CHJ) u 2010. godini.
rnCentralna harmonizaciona jedinica uspostavljena je ranijom odlukom Vijeca ministara BiH u skladu sa Zakonom o internoj reviziji institucija BiH./Služba za informiranje VMBiH 

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Predstavljena analiza stanja finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine Predstavljena analiza stanja finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine
Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole
Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH
Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole