Kina donira 2,6 milioa eura za BiH

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenik predsjedavjuceg Vijeca ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas s kineskom abasadoricom u BiH Cen Bo Sporazum o grantu Kine od 20 miliona juana, odnosno 2,6 miliona eura. Ministar Bevanda je, nakon potpisivanja Sporazuma, izjavio da je ovim osiguran znacajan grant za Bosnu i Herecegovinu ciju namjenu ce odrediti Vijece ministara.

rn

 

rn

On je istakao da ce detalje u vezi sa konkretnim projektima dvije strane definisati dodatnim sporazumom koji ce naknadno biti zakljucen.

rn

Prema ranijim iskustvima i dogovorima, ovakvi sporazumi osnov su privredno-tehnicke saradnje i grant sredstva se obicno ulažu u nabavku opreme.

rn

Ministar Bevanda je podsjetio da slican sporazum vrijedan 4,9 miliona eura, potpisan prošle godine cime su obezbijedena sredstva za finansiranje sigurnosne opreme za Granicnu policiju.

rn

Naglašavajuci da prijateljske odnose BiH i Kine prati sve bolja ekonomska saradnja, ministar Bevanda je rekao da spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje raste i da je prošle godine povecana za 76 miliona KM.

rn

Ambasadorica Bo je rekla da kineska Vlada vec duže pruža BiH bespovratnu pomoc koja je usmjerena u razvoj ekonomije i društva, te poboljšanje životnog standarda.

rn

"Kineska pomoc nikada nije uslovljena politickim uslovima", naglasila je Bo.
Prije potpisivanja sporazuma o grantu ministar Bevanda i ambasadorica Bo održali su sastanak na kome je ocijenjeno da je saradnja dvije zemlje sve bolja ali je treba nastaviti u svim segmentima.

rn

 

JULI 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Predstavljena analiza stanja finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine Predstavljena analiza stanja finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine
Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole
Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH
Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole