Dostupni konsolidirani izvještaji o finansijskom upravljanju i kontroli i internoj reviziji za 2019. godinu

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Centralna harmonizacijska jedinica Ministarstva finansija i trezora BiH (CHJ MFiT BiH) uradila je konsolidirane izvještaje o sistemu finansijskog upravljanjа i kontrole i internoj reviziji u institucijama Bosne i Hercegovine za 2019. godinu.
Svrha godišnjih konsolidiranih izvještaja jeste informiranje Vijeća ministara BiH o stanju u oblasti finansijskog upravljanja i kontrole i o aktivnostima interne revizije, kao i o planovima za budući razvoj sistema internih finansijskih kontrola i unapređenje rada jedinica interne revizije u institucijama BiH. Vijeće ministara BiH 28. maja 2020. godine usvojilo je oba konsolidirana izvještaja za 2019. godinu, te usvojilo zaključke koje je predložila CHJ MFiT BiH, a čija bi realizacija trebala dovesti do značajnog napretka u sistemu internih finansijskih kontrola u institucijama BiH.
Konsolidirani izvještaj o finansijskom upravljanju i kontroli CHJ MFiT BiH sačinjava na osnovu godišnjih izvještaja o ovoj oblasti koje joj dostavljaju institucije BiH. Godišnji izvještaj o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH za 2019. godinu u propisanom roku dostavilo je 70 od 74 institucije Bosne i Hercegovine.
Analizom dostavljenih godišnjih izvještaja o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole utvrđeno je da je u 2019. godini ostvaren neznatan napredak u odnosu na prethodnu godinu.
„ Upravljanje rizicima je komponenta finansijskog upravljanja i kontrole koja je još uvijek najslabije razvijena u institucijama BiH. Ako uzmemo u obzir to da se cijeli sistem finansijskog upravljanja i kontrole zasniva na upravljanju rizicima, može se zaključiti da sistem finansijskog upravljanja i kontrole još nije uspostavljen na zadovoljavajućem nivou“, navedeno je u Konsolidiranom izvještaju o sistemu finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH za 2019. godinu.
Konsolidirani izvještaj interne revizije u institucijama BiH za 2019. godinu daje sažete informacije o jedinicama interne revizije, broju obavljenih internih revizija i datim preporukama, a na osnovu izvještaja koje su jedinice za internu reviziju dostavile CHJ MFiT BiH.
Interna revizija u institucijama BiH je, zaključno s 31.12.2019. godine, funkcionalno i kadrovski uspostavljena ili u postupku uspostavljanja u 18 od 19 institucija BiH koje trebaju uspostaviti internu reviziju. Godišnji izvještaj interne revizije za 2019. godinu dostavile su sve jedinice interne revizije u institucijama BiH, osim Jedinice interne revizije Ministarstva civilnih poslova BiH.
„U 102 izvještaja interne revizije sačinjena u toku 2019. godine dato je 298 preporuka. Najveći broj preporuka koje su interni revizori u svojim izvještajima u 2019. godini dali odnosi se na preporuke vezane za: unapređenje sistema upotrebe službenih vozila, unapređenje sistema finansijskog upravljanja i kontrole, unapređenje sistema javnih nabavki i unapređenje u oblasti strateškog i operativnog planiranja institucija“, istaknuto je u konsolidiranom izvještaju o internoj reviziji.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH konsolidirane izvještaje o internoj reviziji i finansijskom upravljanju i kontroli u institucijama BiH za 2019. godinu usvojio je 23. jula 2020. godine, na svojoj 11. sjednici, a Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH 1. septembra 2020. godine, na 11. sjednic
Oba konsolidirana izvještaja za 2019. godinu dostupna su na web stranici Ministarstva finansija i trezora BiH, u dijelu CHJ i KO CJH/Izvještaji.

Odluka o stavljanju van snage Odluke o organizaciji rada u CHJ MFiT BiH u vrijeme pandemije konoravirusa (COVID-19)

Odluka o organizaciji procesa rada u CHJ MFiT BiH u vrijeme pandemije koronavirusa (COVID-19)

MAJ 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole
Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH
Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole
Obuka iz finansijskog upravljanja i kontrole za zaposlene u Ustavnom sudu BiH Obuka iz finansijskog upravljanja i kontrole za zaposlene u Ustavnom sudu BiH