Jačanje svijesti rukovodilaca o unapređenju finansijskog upravljanja i kontrole

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Centralna harmonizacijska jedinica Ministarstva finansija i trezora BiH, u saradnji s Uredom za reviziju institucija BiH, organizirala je radionicu o jačanju svijesti rukovodilaca srednjeg i višeg nivoa rukovođenja o značaju unapređenja finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine.
Radionici, održanoj u četvrtak, 31. oktobra 2019. godine u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, prisustvovalo je 50 učesnika: direktori i zamjenici direktora institucija, sekretari ministarstava, pomoćnici ministara i pomoćnici direktora u institucijama BiH, i drugi rukovodioci u institucijama BiH.
Ranko Šakota, direktor Centralne harmonizacijske jedinice Ministarstva finansija i trezora BiH (CHJ MFiT BiH), podsjetio je da je uspostavljanje finansijskog upravljanja i kontrole zakonska obaveza svih institucija BiH.
„Kvalitetan sistem finansijskog upravljanja i kontrole podrazumijeva planski pristup poslovanju, upravljanje rizicima i mjerenje ostvarenja ciljeva. Podršku sistemu finansijskog upravljanja i kontrole moraju dati svi zaposleni, a ključnu odgovornost ima rukovodilac institucije. Unapređenjem finansijskog upravljanja i kontrole moguće je poboljšati opšti kvalitet javne uprave, odnosno izgraditi efikasnu i ekonomičnu javnu upravu“, rekao je Šakota istakavši da je ovo druga radionica o jačanju internih kontrola u institucijama BiH koju je CHJ MFiT BiH organizirala s Uredom za reviziju institucija BiH.
Jasmin Pilica, zamjenik generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH, ocijenio je da je radionica o jačanju svijesti rukovodilaca o potrebi unapređenja finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama Bosne i Hercegovine dobra i za institucije kao subjekte revizije, tako i za osoblje CHJ MFiT BiH i Ureda za reviziju institucija BiH. Podsjetio je i da u procesu evropskih integracija BiH poglavlje 32 definira finansijsku kontrolu, a jedno od pitanja iz Upitnika Evropske komisije upravo se odnosilo na saradnju CHJ MFiT BiH i Ureda za reviziju institucija BiH.
Abida Ćatić, pomoćnik direktora CHJ MFiT BiH za razvoj finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH, učesnicima radionice održala je prezentaciju o temi „Svrha i značaj finansijskog upravljanja i kontrole; Odgovornost rukovodilaca i svih zaposlenih u institucijama BiH za unapređenje FUK-a“.
Nedžad Hajtić, rukovodilac Odjeljenja finansijske revizije Ureda za reviziju institucija BiH, u svojoj prezentaciji fokusirao se na ulogu i doprinos eksterne revizije unapređenju finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH.
Održavanjem ove radionice Centralna harmonizacijska jedinica Ministarstva finansija i trezora BiH realizirala je Treći modul svog Plana i programa obuke iz oblasti finansijskog upravljanja i kontrole u institucijama BiH za 2019. godinu.

MAJ 2024
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

SEKTORI

KATEGORIJE

Vijesti

 

Posljednje vijesti

Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole Izdata uvjerenja o završenim obukama iz finansijskog upravljanja i kontrole
Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH Stvaranje preduslova za primjenu Globalnih standarda interne revizije u BiH
Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole Jačanje svijesti rukovodilaca o značaju finansijskog upravljanja i kontrole
Obuka iz finansijskog upravljanja i kontrole za zaposlene u Ustavnom sudu BiH Obuka iz finansijskog upravljanja i kontrole za zaposlene u Ustavnom sudu BiH